Noutati de la HORNADY

Ne-am oprit pe la standul Hornady sa verificam noutatile aduse.

Americanii, fiind foarte pragmatici, stiu ca cea mai buna metoda de a marketa munitie de vanatoare este sa expui capacitatile balistice terminale ale acesteia (adica efectul pe care il are in corpul animalului). Aceasta este expusa cel mai bine folosind gelatina balistica sau sapun balistic.

Ne-am uitat la cateva dintre aceste efecte expuse.

Primele doua sunt in calibrul 6,5 Creedmoor in liniile Performace respectiv Precision Hunter. Eram curiosi ce poate sa livreze acest calibru de long range in privinta balisticii terminale.

Pozele vorbesc de la sine.


Primul este GMX de 7,8 g sau 120 grains.

Proiectilul face un grupaj de 0.75 MOA (21mm) la 100 de metri. Are o viteza initiala (V0) de 929 m/s dintr-o Savage 11 Lightweight Hunter, corespunzand 3320 Joule la gura tevii. Expandeaza foarte frumos la curca 11 mm si retine aproape 90% din masa initiala.

Comportandu-se astfel creaza o rana cu o adancime de aproape 50 cm si un volum total de aproape 0,85 litri. Diametrul maxim este de 8 cm la o adancime mica, de circa 7,5 cm. In alte cuvinte, livreaza energia cinetica destul de eficient pentru tipul de vanat pentru care a fost conceput.

A doua este ELD-X Precision de 9,3 grame sau 143 de grains.

Proiectilul mai greu este doar putin mai imprecis din aceeasi arma (grupajul de 24 mm la 100 metri ar putea fi datorat pur si simplu unei performante mai scazute a tragatorului).

Diferenta devina insa clara atunci cand vorbim de balistica terminal: rana are un volum de 1.1 litri (adica mai bine de o treime mai mare decat cea anterioara) cu un diametru de 10 cm. Zboara cu o viteza de 795 m/s la gura tevii si livreaza cu approx. 10% mai putina energie cinetica.

Acest lucru este destul de interesant: desi cantareste cu 15% mai mult, livreaza 10% mai putina energie pentru ca zboara seminificativ mai incet. Livrarea de energie are loc la o adancime mai mica (lungimea canalului ranii este mult mai mica: 36 cm). Se si fragmenteaza mai mult (isi pierde „petalele”) si retine doar dirca 43% din masa initiala. Deci, daca aveti nevoie de un 6.5 Creedmoor care livreaza o lovitura puternica la o adancime mai mica si nu conteaza disturgerea adusa tesutului animal, folositi proiectilul mai greu.

Ultimul cartus este unul clasic de vanatoare intr-un calibru clasic de vanatoare: 150 grains SPF GMX in 30.06 Springfield in linia Performance a munitiei de fabrica Hornady.

Desi este destul de usor (cel putin pentru clasa 7,62 mm) si zboara cu 915 m/s la gura tevii, are un efect balistic puternic. Cei usor peste 4000 de Jouli initiali genereaza la 100 m o cavitate de 1,75 litri si o adancime de 43 cm.

Foarte interesant este ca isi pastreaza 99% din masa initiala desi aproape ca-si dubleaza diametrul la 15 mm.

Evident ca poate dobora orice fel de vanat pe continental European.

Good job, Hornady!

Sebastian

Comments are closed.