REVISTA SHOOTERS – VOL 3, NR 2 – APRILIE 2015

IWA 2015 – PRIMA PARTE

CE AM URMARIT ANUL ACESTA?

Anul acesta am incercat, pe langa plimbareala obisnuita, sa avem si un focus: armele lungi, mai exact cele cu glont.

PLIMBAREALA

Dar mai intai plimbareala: incepand de la intrarea de est (unde de multe ori este mai putina inghesuiala decat la intrarea principala) am vizitat in primul rand halele cu numere mari – 7, 7A samd.

LUNETE

Primul stop interesant a fost la Swarowski. Nu este un secret ca suntem fani ai producatorului austriac (cat si ai fratelui sau mai mic – Kahles). Ne-a placut intotdeauna faptul ca produsele lor aveau, la o prestatie tehnica echivalenta, o anumita eleganta, pe care produsele germane o afisau cu greu.

Avand in vedere ca pentru armele cu glont la distante mari este nevoie de magnificare semnificativa, am analizat in detaliu produsele cu magnificare maxima de cel putin x25. Austriecii au o serie de produse relevante in acest sens.

Pe langa seria Z 6 ( care, este drept reprezinta gama de top) austriecii au introdus seria X 5. Noua ni s-au parut interesanta caracteristica conform careia zero-ul nu este necesar la distanta minima, dupa care clic-urile merg mai curand in sus. Swarowski ofera posibilitatea unui zero la orice distanta, dupa care, cu o simpla manevra la turnul „vertical” poti sa „reduci” inaltimea pret de multi MOA/MIL (in functie de preferinta). Este limpede ca nu au reinvetat roata, dar ofera, pentru cei care trag mult la distante variabile, posibilitatea de a se adapta rapid atat in sus cat mai ales in jos din turnul balistic mai curand decat din „hold-over” (in ipoteza in care luneta dispune de marcaje care sa ofere indicii pentru acest „hold-over” – ca de exemplu „pomul de craciun” din sistemul MIL sau orice alte marcaje, chiar MOA). Acest aspect va avea relevanta practica mai ales in cazul unul calibru cu un „drop” foarte mare = curba balistica pronuntata, ca de exemplu proiectilele foarte grele: 9.3×62 sau x74, ca sa nu mai vorbim de cele „africane”. Asteptam cu interes aparitia pe piata si posibilitatea de a-l testa.

O alta noutate o reprezinta combinatia luneta – punct rosu D-Evo de la Leupold. Schimbarea principal fata de combinatiile existente pe piata este aceea ca tragatorul de pusca nu mai trebuie sa intoarca pusca (la 30 sau 45 de grade) sau sa ridice capul pentru a trece de la luneta la punctual rosu ci va trebui doar sa schimbe usor focus-ul privirii.

 

TEAVA LISA

Am continuat cu italienii si armele lor cu teava lisa. Se vede ca oameni acestia pritocesc de sute de ani in „valea armelor” la flintele lor. Indiferent daca se cheama Beretta (sau fiica Benelli), Franchi, Perazzi samd, oamenii acestia de pricep sa construiasca flinte. Regula de aur continua sa fie: vrei lisa, cumpara de la italieni. Vrei glont, cumpara de la nemti (sau de la cehi – vezi mai jos). Probabil ca acest tip de arme a ajuns la apogeu si nu mai este mult de dezvoltat la ele.

Singura intrebare practica este daca si cand vor evolua turcii atat de mult incat sa ajunga la nivel cu italienii. Nu este un secret ca multi producatori foarte mari, mai ales americani isi produc intre timp „lisele” in Turcia. Si nu doar liniile de „budget” (adica de baza) ci si cele de top. De altfel, o simpla analiza indica ca in Turcia se afla probabil, ca numar, cei mai multi producatori de „lise”. Ramane de vazut daca vor putea sa copieze succesul japonezilor in industria auto.

O preocupare vizibila (chiar daca mai curand la americani) pare sa fie marirea capacitatii incarcatorului / incarcatoarelor liselor. Indiferent daca este vorba de incarcatoare foarte lungi sau de timp tambur (pentru flintele rusilor de la Molot sau Saiga) sau juxtapunerea mai multor incarcatoare de tip teava (Kel-Tech si altii) lisele cu 12, 14 sau chiar 20 de cartuse in incarcator au devenit posibile. O evolutie remarcabila, avand in vedere ca primele flinte aveau unul, cel mult doua focuri. Este drept ca asemenea capacitati presupun o conditie fizica corespunzatoare: 20 de focuri de calibrul 12 putand sa cantareasca, in functie de incarcatura oriunde intre 600 si 800 de grame sau chiar mai mult, care se vor tinute in mana pana una alta. Ca sa nu vorbim de greutatea intregului hard-ware suplimentar: mai multa tabla si plastic la incarcatoare, selectoarele aferente etc.

IMBRACAMINTE SI ALTELE

Ce nu este atat de cunoscut este faptul ca IWA este in acelasi timp un Mecca al dotarilor si echipamentelor de outdoor si vanatoare. Daca vrei sa „pipai” cele mai noi tipuri de imbracaminte si incaltaminte de vanatoare, dar si de outdoor in general, IWA iti ofera nu mai putin de doua hale unde domina acest tip de produse (la care se adauga sectiunile de specialitate in cadrul standurilor producatorilor de arme).

De la Haerkilla care au un marketing foarte aplicat, prezentandu-ti ultimul tip de bocand scufundat in apa timp de cateva zile (cat dureaza IWA) pana la Salomon, care concureaza cu 5.11 si multi altii pe piata incaltamintii „tactice”. Ca sa nu mai vorbim de zecile de firme care ofera imbracaminte specializata moderna (din tot felul de materiale cat mai performate) sau de un design clasic, de exemplu pentru vanatorii traditionalisti.

La care se adauga o hala intreaga de arme albe. O gramada de minunatii pentru cei interesati.

VECHI CUNOSTINTE

Am vizitat stand-urile unor producatori despre care am scris in trecut.

Sig Sauer si-a exrins paleta de pistoale: seriile X-Five si X-Six (si altele inrudite) desi nu mai sunt chiar atat de noi sunt un continuare un magnet al privirilor si reprezinta niste produse foarte calitative.

Vizitand CZ, am gasit o serie de produse noi: exista o linie noua Orange pentru Tactical Sport (TS). Pe langa efectul vizual si plasele mai subtiri, ne-a placut suportul pentru degetul mare al mainii stangi.

Nu am facut nici un secret in trecut din faptul ca suntem fani ai pistoalelor CZ. Le-am gasit foarte ergonomice si ne-a placut faptul ca (spre deosebire de alte pistoale) masa si greutatea mansonului este destul de redusa (in raport de masa si greutatea totala a pistolului). Aceasta inseamna un impuls is un recul mai redus (datorita unei mase in miscare mai reduse in cursul tragerii).

Aceste consideratii se aplica si la TS. Pe deasupra, suportul degetului mare ajuta la a controla arma si mai mult in cursul seriilor de foc rapid. Aceasta mai ales in calibrul .40 S&W. Dupa ce am tras un numar semnificativ de focuri trebuind sa stapanim reculul unui TS in „forty call” (in limbaj IPSC), nu putem decat sa sustinem acest element, mai ales pentru tarile in care reincarcarea nu este permisa iar tragatorii sunt limitati la cartusele de fabrica, cu incarcatura puternica.

 

ARMELE LUNGI CU GLONT

SEMIAUTOMATELE

Revenind la focus-ul principal, armele lungi cu glont, am inceput cu producatorii de semi-automate – si dintr-un interes foarte aplicat, caci anul acesta vom participa la campionatul european de pusca IPSC la divizia open.

Pe langa producatorii americani – fara numar – au aparut din ce in ce mai multe firme europene care produc clone de AR 15 din piese americane sau proprii. Italienii de la Dallera sunt unii dintre cei mai cunoscuti din sudul continentului.

Dar concentratia cea mai mare de asemenea producatori se regaseste in Germania. Indiferent daca este vorba de cei mari Sig Sauer, Heckler & Koch, Haenel si altii sau unii mai specializati precum Schmeisser, Oberland Arms, Dynamic Arms Research, Hera Arms sau altii, majoritatea isi produc cele mai multe componente in-house sau le achizitioneaza de la alti producatori nemti (specializati, ca de exemplu in producerea tevilor, a sasielor, etc – vezi mai jos). Si nu este vorba doar de mandrie nationala: importul componentelor din America este o aventura pe care majoritatea nu o mai vor.

Vestea buna este ca produsele finite sunt cel putin comparabile cu cele de peste ocean. Ca sa nu mai vorbim de aspecte practice: daca ai nevoie de o piesa astepti doar cateva saptamani nu cateva luni bune.

Comparabilitatea calitativa nu priveste doar arma propriu-zisa ci si accesoriile. Nemtii fac si paturi (posterioare – fixe sau adaptabile pe lungime) sau anterioare (din aluminiu, cu sine Picatinny sau simplu „tuburi” de tip Key Mod – care permit amplasarea sinelor Picatinny sau Weaver sau de orice alt tip dorit doar in pozitiile dorite) foarte bune. Acelasi lucru se poate despre franele de gura (fara de care nu poate fi vorba de un tir rapid), tragacele samd – chiar daca acestea sunt facute de producatori specializati. De suportii de luneta nici nu mai vorbim, aici nemtii facand piata la produsele premium (ca de altfel si la lunetele premium care se vor prinse cu acesti suporti).

Multi dintre ei ofera atatea alternative incat practic iti poti configura arma asemanator unei masini. Multitudinea de optiuni fac necesara asistenta din partea unui armurier, caci altfel risti sa te pierzi in jungla de accesorii.

Si partea cea mai buna pentru utilizatori vine la sfarsit: armele au devenit de gasit si pe la noi in pravaliile de specialitate. Keep your eyes open.

O exceptie bine venita la numeroasele carabine de tip AR este 805 Bren S1 de la CZ. Sora civila a carabinelor A1 si A2 aflate in serviciul fortelor armate cehe este o arma construita modular. Cel mai recent design al unei arme militare de pe batranul continent (arma a intrat in serviciu in 2009) promite si din punct de vedere sportive. Sistemul cu piston este deosebit de fiabil. Ne-am lamurit de fiabilitatea sa tragand in jur de 2000 de cartuse in conditii de concurs in mai putin de patru zile, fara nici o curatare. Teava de 16 inch face pusca compacta, o trasatura pe care ajungi s-o apreciezi atunci cand trebuie s-o manipulezi prin increngaturile baricadelor si ferestrelor unui stagiu IPSC – vom reveni pe aceasta tema.

Ramane doar de asteptat o modificare a legii care sa permita utilizarea acestor arme si la categoria de tir sportiv, nu doar la vanatoare.

 

ARMELE DE PRECIZIE

O alta categorie de arme pe care am urmarit-o cu atentie a fost cea a carabinelor ci repetitie.

Am scris deja in numerele anterioare de diverse arme tactice de mare precizie, montate pe sasiuri ultra-moderne de aluminiu sau lemn stratificat.

NOUTATI

Unele dintre acestea sunt armele tactice ale Haenel. RS-8 si RS-9 ni se par niste arme foarte reusite. Si se pare ca nu suntem singurii: RS-9 in calibrul .338 Lapua Magnum a trecut de etapele de pre-selectie si a ajuns in finala (alaturi de arma unui alt mare producator european) selectiei de catre armata germana (Bundeswehr) a noi sale carabine de mare distanta. Ii uram mult succes!

 

VOERE

Un producator mai mic care ne-a placut foarte mult este Voere. Austriecii stiu ce fac si fac pusti bune de vanatoare si de tir. Ceva mai recent au scos si doua linii de arme tactice: X 3 si M 2.

X3 este de ceva vreme pe piata si reprezinta o concurenta reala la Accuracy International, Unique Alpine, PGM si restul numelor consacrate.

Sasiul cu patul rabatabil (si reglabil din toate punctele de vedere) este facut din aluminiu. Taria tragaciului este reglabila. Masa de circa 7 kg a armei se face placut simtita la calibrele mai mari (Voere ofera arma in calibre de la .308 Win la .408 Chey tac) – regula de aur ca cea mai buna metoda de a stapani reculul este masa armei isi gaseste si aici o aplicare. Bineinteles ca si frana de gura ajuta aici. Demonstratii ale efectivitatii sistemului pot fi gasite pe youtube.

Arma este construita modular si accepta o serie de accesorii.

Am asistat la o demonstratie a schimbului de calibre la o X3. Pentru trecerea la un calibru la altul este nevoie de mai putin de doua minute (cu un pic de antrenament): desfaci patru suruburi cu cap imbus, schimbi teava, strangi aceleasi suruburi la loc, schimbi capul inchizator (foarte usor de schimbat) si incarcatorul (daca e cazul, caci unele incarcatoare sunt multi-calibru) si you are good to go – or rather good to shoot.

SISTEM DE DARE A FOCULUI CU LASER

Si nu doar ca au fost in stare sa treaca de la arme de vanatoare la arme tactice de mare precizie. Cei de la Voere stiu si de ce are nevoie o arma pentru a trage precis, mai ales la mare distanta.

Rezultatul utilizarii unui sistem arma – luneta tine si de o serie de factori mecanici.

Unul dintre acestia il reprezinta vibratiile pe care le transmite armei sistemul de dare a focului. Cuiul percutor „tasneste” si „izbeste” capsa si imprima atat munitiei cat si intreg sistemului vibratii, care pot avea influente asupra preciziei, ducand practic la un alt punct de impact decat cel ochit. Cu cat vibratiile sunt mai mari, cu atat deviatia va fi mai mare.

Un alt factor il reprezinta timpul de dare a focului. Cu cat acesta este mai lung, cu atat exista riscul ca punctul de ochire va fi altul. In doua cuvinte: tragatorul declanseaza tragaciul cand este sigur ca cross-hair-ul sau alt element pe care il foloseste la ochire este exact pe locul de pe tinta pe care il doreste atins de proiectil. Intre actionarea tragaciului si momentul in care proiectilul paraseste teava (moment in care i se imprima traiectoria) corpul tragatorului imprima armei o serie de miscari – in mod natural. Acest lucru este destul de usor vizibil urmarind prin luneta miscarile reticulului pe tinta. Chiar daca aceste miscari sunt foarte mici, exista posibilitatea ca ele sa imprime o (usor) alta traiectorie proiectilului decat cea dorita de tragator.

Este limpede ca la o tragere la 100 de metri nu vorbim neaparat de deviatii foarte mari datorate vreunuia dintre cei doi factori. Insa pentru cei care doresc sa aiba toate conditiile pentru a realiza the ultimate precision la distante mai mari (unde un shift de impact are influente mai mari) Voere a venit cu o inovatie interesanta: un sistem de dare a focului cu laser.

Aceasta inseamna ca singurul element mecanic care se mai misca la darea focului este tragaciul. La actionarea acestuia o baterie puternica alimenteaza un laser puternic care focuseaza razele (si, deci, temperaturi de cateva sute de grade Celsius) exact in pulberea din tub. Pentru a permite acest lucru, capsa este inlocuita cu o folie transparenta speciala, care permite operatiunea descrisa. Inlocuirea capsei este singura modificare a munitiei.

Ca sa intelegem efortul de dezvoltare facut de Voere: inchizatorul cu laser este perfect compatibil cu orice X3 aflata deja pe piata. Voere a „inghesuit” acumulatorii si laserul in inchizatorul existent, eliminand bineinteles cuiul percutor, arcul si siguranta.

Lipsa oricaror miscari mecanice reduce vibratiile la darea focului.

Mai mult, timpul de dare a focului de sub 3,5 ms limiteaza riscul deviatiei punctului de impact.

Toate acestea duc la imbunatatirea preciziei. Ramane de vazut daca acest optional se va afirma pe piata.

Si partea cea mai buna la sfarsit: austriecii au adus pe piata si un sistem mai mic: M2, in calibrele de la .223 Remington la .338 Lapua Magnum. Paleta de calibre probabil ca este suficient de larga. Arma este putin ma usoara – avantaj la transport. Si ceva mai accesibila la pret – de diferenta de bani iti poti lua una sau chiar doua tevi de schimb de alte calibre.

BLASER SI GRM

Este stiut ca Blaser face arme de mare precizie. Pentru cei care vor sa-si transforme R 93 sau R 8 pe care il au deja intr-o veritabila arma de tir – adica sa-i adauge un pat care poate fi adaptat conformatiei corporale sau pozitiei specifice de tragere sau diverselor tipuri de luneta, pozitionare a lunetei sau monturi, exista si posibilitatea achizitionarii unor sasiuri aftermarket. Unul dintre acestea este cel produs de nordicii de la Grodas: GRM.

Cu aceasta noua rochie, Blaser-ul nu doar ca poate ridica pretentiii de arma tactica, dar si arata altcumva. Compatibilitatea celor doua sisteme este demostrata de faptul ca chiar Blaser ofera R 8 din fabrica cu un pat de la GRM – ce dovada mai buna putem avea?

Ca fapt divers, si Voere ofera unele din pustile sale cu pat de la GRM.

Vom continua in numarul viitor cu arme care pot fi utilizate pentru probe ISSF.

Comments are closed.