REVISTA SHOOTERS – VOL 2, NR 2 – APRILIE 2014

IMPRESII DE LA IWA SI IMPRESII IN GENERAL

Scopul acestui articol este de a imparti cu voi cat mai multe din impresiile de la IWA.

Voi accentua informatia care sa aiba relevanta pe piata noastra: arme sau accesorii care sa fie? disponibile si la noi. Motivul: cred ca este mai practic sa vorbim de „jucarii” cu care, daca indeplinim conditiile legale, ne putem „juca”,decat sa povestim despre un Eldorado despre care doar sa visam.

Imi voi permite sa impart cu voi si cateva aprecieri si preferinte personale bazate pe experienta.

Pistoale

Cum eu trag la clasa „Production” voi incepe cu pistoalele sport din aceasta clasa.

SIG SAUER a prezentat doua noi modele interesante:? X Five Allround si P 226 LDC. Ambele au „de-cocker”. Diferenta vizibila in primul rand in design (primul preia designul foarte atragator al noi serii X – Five) dar si in calitatea materialelor si finisaj se reflecta si in pret: aproape de la simplu la dublu?.

Fiind un cunoscator al „vechiului” P 226 (modelul S) mi-a placut in mod deosebit faptul ca SIG SAUER a reusit sa elimine la noul Allround ceea ce mi-e mi se parea cea mai mare slabiciune a tragaciurilor  sale DA/SA: comportamentul post declansare al tragaciului atat in DA cat mai ales in SA. Probabil ca este vorba de o perceptie subiectiva, mie insa nu-mi placea ?tragaciul dupa declansare: nu doar ca ii lipsea un trigger stop (ceea ce il facea sa-si continue cursa vreo cativa mm dupa declansare) dar intreaga setare mi se parea ca nu sprijina un tir rapid (reset-ul era cam lung) si precis. Prin contrast, tragaciurile SA ale „vechilor” X-Five sau X-Six pareau dintr-o alta lume. Si pentru a contracara remarcele pe care le vad venind: realizez ca din punct de vedere constructiv exista diferenta fundamentala intre tragaciurile SA si modul SA al celor DA/SA, diferente care se fac simtite in caracteristica tragaciului. Totusi, la vechea familie Allround/ 226 (S) mi se parea un contrast prea puternic – PANA LA URMA O CHESTIUNE DE GUSTIBUS.

Ma bucur ca SIG? SAUER a reusit sa elimine ceea ce cel putin eu percepeam drept neajuns. Si-au castigat prin aceasta un nou fan.? Aceasta pentru ca, in opinia mea, cu exceptia tragaciului, pistolul era reusit. Acum a devenit si mai bun.

Este de mentionat ca SIG-urile raman, odata cu incetarea productiei pistoalelor SPHINX din otel (cel putin pana cand nu reia Sphinx productia acestora) unele din foarte putinele pistoale din lista diviziei „Production” din otel realizate majoritar prin frezare.

La o utilizare foarte intensa, modalitatea de productie poate fi simtita: probabilitatea ca mansonul sau mai ales crosa va ceda este mult mai mica la astfel de pistoale din otel realizate pe CNC. Acelasi lucru este valabil pentru componente.

Este drept ca si costa (sau cel putin Allround-ul costa – ramane de vazut cat va costa LDC-ul la noi si cine-l va importa) de 2.5 ori ?sau chiar mai mult decat un pistol cu crosa de otel realizata prin diversele modalitati deturnare sau echivalente. Ramane ca fiecare sa decida pentru sine ce este mai important: pretul sau durabilitatea.

Decizia nu va fi una usoara, caci, cel putin in IPSC mai importante vor fi intotdeauna calitatile tragatorului decat pistolul cu care trage. De aceea un campion va trage bine cu orice pistol, dupa o foarte scurta perioada de adaptare. Or, calitatile de tragator se formeaza tragand mult. Pistolul cu care tragi este important, dar mult mai important este calitatea antrenamentului si mai ales numarul de cartuse.

In acest cont?ext decizia in ce investesti banii nu e usoara, caci de diferenta de pret poti sa-ti cumperi o gramada de cartuse. Un pistol durabil insa nu-l schimbi atat de des si nici nu-ti face surprize cand ti-e lumea mai draga.

Nu ma intelegeti gresit: nu intentionez sa fac reclama SIG sau apologia pistoalelor scumpe. Doar ca dupa ce am participat semnificativ la utilizarea extrem de intensa   (partial pana la scoatere din uz; de numarul de front sight-uri, slide release-uri, gheare extractoare, arcuri tragaci, etc pe care le-am schimbat nici nu mai amintesc) a patru pistoale de acelasi tip dintr-o clasa de pret relativ rezonabila pot pretinde ca am experienta necesara de a zice ca decizia in legatura cu pretul pistolului versus munitia pe care o poti cumpara din diferenta de pret este una foarte dificila.

Sugestia mea este sa luati in considerare toti factorii mentionati.

La care trebuie sa adaugati si compatibilitatea cu munitia: pistoalele frezate au uneori tolerante foarte mici intre componente, aspect care le face sensibile la anumite tipuri de munitie. Daca vreti sa nu aveti surprize care sa va inrautateasca performanta, este recomandabil sa testati comportamentul pistolului (indiferent de clasa de pret) cu un anumit tip de munitie. Preferabil si in conditii de concurs: de exemplu la IPSC se poate intampla sa trebuiasca sa tragi pana la 12 sau chiar mai multe stagii cu pana la 200 sau 300 de cartuse intr-o zi. E important sa stii cum se comporta pistolul in astfel de conditii de ?uzura si depuneri de resturi. Daca exista riscul unor malfunctions, trebuie sa incluzi curatirea si lubrifierea armei in rutina de concurs.

Garantia functionalitatii include si disponibililtea unui stoc de componente pentru a fi sigur ca poti relua utilizarea pistolului in cel mai scurt timp.

Eu am decis sa incep utilizarea celui de al cincelea (la rand, nu in paralel) pistol de pret relative rezonabil – care sa fie ?calul de bataie la antrenament. Asta pentru ca de diferenta de pret prefer sa trag cartuse. Ramane de vazut cu ce voi (putea) participa la concurs.

Dar sa revenim la oile (sau pistoalele) noastre?:

Trecand la pistoale sport in clase de pret mai rezonabile, un alt pistol de productie care mi-a atras atentia este X-calibur de la Grand Power. Si acestuia ?producatorul i-a imbunatatit tragaciul. Noul tragaci pe care l-am testat laIWA (la sec, evident) are o cursa moarta mult mai scurta si „pleaca” in SA la circa 1 kg (din pacate nu am avut ocazia sa masor detanta cu Lyman trigger gauge-ul meu inca; o voi incerca cu prima oportunitate).

Acest pistol mi se pare deosebit de precis in practical shooting. Sigur ca este o chestiune subiectiva, dar unghiul crosei fata de corpul pistolului mi se potriveste foarte bine, fapt care duce la usurarea semnificativa a procesului de ochire (asa numitul natural pointing).

Acest aspect are impact direct asupra duratei procesului de ochire („cautarea” tintei si stabilizarea pe tinta) si asupra probabilitatii de a lovi tinte mici si foarte mici la distante mari.

Pentru a explicita acest fenomen, https://www.youtube.com/watch?v=BiUadjZGxlc

un scurt film: intr-o zi dis de dimineata, fara a fi de loc incalzit si la aproximativ o luna dupa ce trasesem ultima oara cu un X-calibur, am incercat sa dobor mini popper-e de la circa 50 de metri cu o viteza cat mai apropiata celei in care as executa un stagiu. Filmul vorbeste pentru sine si exemplifica cat de importanta este compatibilitatea sistemului tragator-arma-munitie.

Specific: nu detin un X-calibur si nici nu le fac reclama. Voiam doar sa dau un exemplu despre cat de mult poate sa insemne si cat de mult poata sa ajute compatibilitatea cu un anumit pistol.

IN ARTICOLUL VIITOR VA VOI IMPARTASI CATE CEVA DESPRE ARME LUNGI

 

Comments are closed.